Telefoon : 0174 - 514 260  |  E-mail : info@adctandartsen.nl

Bleken bij ADC Tandartsen De Lier

Wat is bleken of bleachen?
Whitening, tanden bleken of bleachen, het zijn allemaal synoniemen voor de methode om tanden witter te maken, een soort dieptereiniging van het glazuur. Het is een proces waarmee verkleuringen van tandglazuur en tandbeen lichter worden waardoor je de natuurlijke kleur terugkrijgt.

Wat is de oorzaak van tandverkleuring?
Er zijn vele oorzaken. Vaak heeft verkleuring van de tanden te maken met leeftijd en de consumptie van verkleurende middelen (koffie, thee, cola, tabak, rode wijn, enz.). Ook inname van bepaalde antibiotica of overdadige hoeveelheden fluoride tijdens de tandvorming kan verkleuringen veroorzaken.

Het bleken gebeurt door middel van een bleeklamp. Het voordeel van deze methode is dat het resultaat snel bereikt wordt (na 1 ½) uur.

In de praktijk van ADC Tandartsen De Lier maken wij gebruik van debleeklamp Zoom! Dit is momenteel een van de meest geavanceerde bleeklampen.

Voor wie is het bleken van tanden geschikt?
Het bleken van tanden is vrijwel geschikt voor iedereen. De behandeling is voor de één echter effectiever dan voor de ander. Uw tandarts kan met een grondig vooronderzoek bepalen of u geschikt bent voor deze behandeling. Hierbij wordt onder andere naar de huidige tint van uw tanden gekeken.

Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar?
Uw tanden zijn uniek en daarom verschillen de feitelijke resultaten. Over het algemeen blijven de resultaten twee tot drie jaar gehandhaafd. Voeding met veel kleurstoffen zoals rode wijn, koffie, thee en roken hebben een negatief effect op houdbaarheid van uw wittint. Als u na het bleken van uw tanden enkele eenvoudige instructies voor de verzorging van uw tanden opvolgt, zullen uw tanden langer lichter blijven dan ze waren. Voor een optimaal en blijvend resultaat kunt u het beste regelmatig flossen, twee keer per dag poetsen en af en toe met een ’touch-up’ uw tandkleur bijwerken.

Bleken met Zoom!
Het actieve ingrediënt van de door de lamp (Zoom! systeem) geactiveerde gel is waterstofperoxide. Bij de afbraak van deze stof komt zuurstof vrij, dat in het tandglazuur en tandbeen dringt en de moleculen die zorgen voor de verkleuring afbreekt zonder de structuur van de tanden aan te tasten. De lamp activeert de waterstofperoxide en helpt deze stof bij het binnendringen in het tandoppervlak. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de Zoom! lamp de effectiviteit van de gel met 35% of meer verhoogt, wat gelijk staat aan een gemiddelde verbetering van acht a negen tinten. (Gemeten met de Vita® schaal op kleurwaarde ingedeeld.)

Wat voelt de patiënt tijdens de behandeling?
Tijdens de behandeling kan de patiënt rustig naar muziek luisteren. Vaak vallen patiënten gewoon in slaap. Mensen die gauw kokhalzen of benauwd worden, zullen wellicht moeite hebben met de behandeling.

Hoe wordt blootstelling aan het licht beperkt?
De Zoom! procedure schrijft voor dat al het zachte weefsel in en rond de mond wordt beschermd. De tandarts moet erop toezien dat alle blootgestelde huid en al het blootgestelde weefsel wordt geïsoleerd en beschermd. De patiënt moet tijdens de behandeling een speciale beschermingsbril dragen.

Personen die gevoelig zijn voor licht, patiënten die worden behandeld met een combinatie van UVA-licht en het medicijn Psoraleen (PUVA-behandeling) of andere vormen van fotochemotherapie, of patiënten met melanomen mogen niet worden behandeld met Zoom! Patiënten die medicijnen of andere middelen gebruiken die lichtgevoeligheid in de hand werken (ongeacht of deze medicijnen met of zonder recept zijn verkregen en ongeacht of deze medicijnen al dan niet homeopathisch zijn), moeten voorafgaand aan de procedure hun huisarts of specialist raadplegen.

Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling duurt ongeveer 1½ uur. Na een korte voorbereiding worden de tanden gedurende één uur wit gemaakt. Tot slot volgt een fluoride-behandeling van vijf minuten. (Het wordt aanbevolen de tanden goed te laten reinigen voordat u aan de behandeling begint.)

Zijn er bijwerkingen?
Sommige patiënten hebben tijdens de behandeling last van gevoelige tanden. De lamp geeft een minieme hoeveelheid warmte af, wat meestal de oorzaak van het ongemak is. Heel af en toe voelt de patiënt direct na afloop van de behandeling lichte tintelingen, die altijd vanzelf verdwijnen. Ook kunnen uw tanden de eerste paar dagen licht gevoelig zijn. Soms is er sprake van pijnscheuten, waarvoor een pijnstiller (paracetamol) gebruikt kan worden. Dit verschilt per persoon.